1 χρόνος Συνεπιμέλεια – Σύντομη ανασκόπηση
Μια πρώτη ματιά στην δικαστική εφαρμογή του ν. 4800/2021 στα οικογενειακά δικαστήρια της χώρας,
προϋποθεσεις συνεπιμέλειας κατά την νομολογία και διατροφή.
3 σχεδόν χρόνια από την εφαρμογή του Ν. 4800/2021
Πέρασαν ήδη τρία σχεδόν χρόνια από την θέση σε εφαρμογή του ιστορικού Νόμου 4800/2021 που αναμόρφωσε το Οικογενειακό Δίκαιο της Ελλάδας
Διαζύγιο: μια ευσύνοπτη και σφαιρική θεώρηση
Διαζύγιο αποκαλείται η λύση του γάμου (θρησκευτικού ή πολιτικού) με αίτηση ενός ή αμφοτέρων συζύγων, συναινετικά ή κατ’ αντιδικία. Για να επέλθει ο τερματισμός του γάμου απαιτείται η έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης κατά 1438 ΑΚ ή συμφωνία των συζύγων κατά 1441 ΑΚ.
Διατροφή ανήλικων τέκνων
Σύμφωνα με τον νόμο, αμφότεροι οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση για διατροφή των κοινών ανήλικων τέκνων τους.
Δικαστική Απόφαση: Επιμέλεια ανηλίκων τεκνών & καταβολή διατροφής στον πάτερα
Πρωτοδικείο Αθηνών | Ασφαλιστικά Μέτρα
Προσωρινή ανάθεση επιμέλειας ανηλίκων τέκνων αποκλειστικά στον αιτούντα πατέρα. Υποχρέωση καταβολής διατροφής από την μητέρα στον πατέρα και διαταγή μετοίκησης αυτής.
Αριθμός Αποφάσεως 1066/2018
Εξέταση ανήλικου από το Δικαστήριο σχετικά με την επιμέλεια του κατ’άρθρο 1511 Α.Κ.
Σύμφωνα με το άρθρο 1511 παρ. 3 του Αστικού μας κώδικά « Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του πριν από κάθε απόφαση σχετική με την γονική μέριμνα, εφόσον η απόφαση αφορά τα συμφέροντά του».
Επαγγελματική Μίσθωση
Ο νέος νόμος 4242/2014, στο άρθρο 13 περιέχει τις νέες διατάξεις για τις εμπορικές μισθώσεις, οι οποίες διατηρούν τη 12ετή χρονική προστασία στις παλαιές μισθώσεις, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο για τις νέες.
Επικοινωνία με το ανήλικο τέκνο εν μέσω της Πανδημίας (κορονοϊος)
Τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έχουν δημιουργήσει σημαντική προβληματική στην επικοινωνία του μη ασκούντος την επιμέλεια γονέα.
Επιμέλεια Πατέρα
Κατά τη διάταξη του άρθρου 1511 του Αστικού μας Κώδικα «…στο συμφέρον του τέκνου πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησης της».
Καταβολή Διατροφής από υπόχρεο γονέα, κάτοικο εξωτερικού
Κανονισμός (ΕΚ) 4/2009 του Συμβουλίου της ΕΕ και η Διεθνης Σύμβαση της Χάγης 2007.
Κατανομή της γονικής μέριμνας
Η Γονική μέριμνα του ανηλίκου περιλαμβάνει:
Ι) την επιμέλεια του ανηλίκου,
ΙΙ) την διοίκηση της περιουσίας του και
ΙΙΙ) την εκπροσώπηση του.
Με σημαντικότερη όλων την επιμέλεια.
Μερική ΣυνΕπιμέλεια
Κατά το άρθρο 1518 ΑΚ « Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη την μόρφωση και την εκπαίδευση του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του. » Η επιμέλεια λοιπόν του ανηλίκου τέκνου αποτελεί κομμάτι της γονικής μέριμνας η οποία περιλαμβάνει την επιμέλεια, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του ανηλίκου.
Μεταφορά τέκνου στο εξωτερικό (δικαίωμα μετοίκησης)
Το ζήτημα της μετοίκησης ανηλίκου στο εξωτερικό είναι ένα εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα οικογενειακού δικαίου και χρήζει προσεκτικής νομικής διαχείρισης.
Μετοίκηση συζύγου με την επιμέλεια εντός ΕΕ
Μετοίκηση του συζύγου, που ασκεί την επιμέλεια ανήλικου τέκνου, σε άλλο Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρμοδιότητα περί διεθνούς δικαιοδοσίας των δικαστηρίων, ως προς το θέμα επικοινωνίας.
Ναρκωτικά & Νόμος 4139/13
Ο Νόμος 4139/2013 αποτελεί το τελευταίο Νομοθέτημα για τα Ναρκωτικά στη χώρα μας τιτλοφορούμενος “ Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών”
Μια εκ των φιλοσοφιών του παρόντος Νόμου είναι η αντιμετώπιση του τοξικομανούς ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία κάτι που αντανακλάται στην ποινική του μεταχείριση.
Παρένθετη Μητρότητα
Η Ιατρική Υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής (ΥΙΑ) ξεκίνησε ουσιαστικά στις 25 Ιουλίου 1978 όταν στην Αγγλία γεννήθηκε η Louise Brown που ήταν το πρώτο παιδί στον κόσμο από εξωσωματική γονιμοποίηση. Στην Ελλάδα ο πρώτος Νόμος που ρύθμισε τα ζητήματα εξωσωματικής ήταν ο Ν. 3089/2002 και λίγο αργότερα ο εφαρμοστικός Ν. 3305/2005.
Παρένθετη Μητρότητα στην Ελλάδα / Ιατρικός Τουρισμός
Στην Ελλάδα οι Ν. 3089/2002 και Ν. 3305/2005 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο για τον κλάδο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ( Ι.Υ.Α.).
Προσβολή Πατρότητας
Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (αρθ.1465 ΑΚ) κάθε παιδί που γεννιέται κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες (300) ημέρες από την λύση ή ακύρωσή του, τεκμαίρεται ότι έχει ως πατέρα τον σύζυγο της μητέρας του. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις το τεκμήριο αυτό δεν ανταποκρίνεται στη βιολογική αλήθεια βάσει της οποίας πραγματικός πατέρας του τέκνου είναι τρίτος και συγκεκριμένα άντρας που είχε σαρκική συνάφεια με την μητέρα κατά τον κρίσιμο χρόνο της σύλληψης.
Σκάνδαλο «Φάμπρικα ψευδών και ιδιοτελών γνωματεύσεων» – Διάρρηξη της σχέσης γονέα τέκνου
Το χρονικό μιας χαμένης ευκαιρίας αντιμετώπισης του φαινομένου διάρρηξης της σχέσης γονέα-τέκνου υπό το φως του νέου σκάνδαλου περί «ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ ΨΕΥΔΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ»
Συναινετικό διαζύγιο δια συμβολαιογραφικής πράξης
Ο νέος Νόμος 4509/2017 περιλαμβάνει νέες και τροποποιημένες διατάξεις για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου με συμβολαιογραφική πράξη. Έτσι η διαδικασία θα μπορεί να ολοκληρώνεται μέχρι και σε 10 μέρες.
Συναινετικό διαζύγιο: Συμφωνία για τον διακανονισμό περιουσιακών στοιχείων
Νόμιμη η συμφωνία των συζύγων για τα αποκτήματα που γίνεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου διακανονισμού των περιουσιακών τους σχέσεων, για να καταλήξουν στην κατά το άρθρο 1441 ΑΚ συμφωνία συναινετικού διαζυγίου.
Συνεπιμέλεια
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο ( αρθ. 1513 παρ. 1 και 1514 Α.Κ.) σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή διακοπής της συμβίωσης, το Δικαστήριο δύναται να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας σε έναν εκ των γονέων και στους δύο από κοινού ή να την κατανείμει λειτουργικά ή χρονικά μεταξύ τους.
Συνεπιμέλεια – Μια ψύχραιμη ματιά
Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι και κυρίως οι γονείς είναι πως το παρόν Νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια δεν είναι πεδίο μάχης των φύλων αλλά μια μοναδική ευκαιρία απαρχής μιας νέας πιο πολιτισμένης και υγιούς κοινωνίας για την Ελλάδα.
Συνεπιμέλεια και Διατροφή
Οι γονείς έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση ως προς το ανήλικο τέκνο τους αναφορικά με τη διατροφή, ακόμα και στην συνεπιμέλεια.
Συνεπιμέλεια ως προς τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του τέκνου
Οι γονείς έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση ως προς το ανήλικο τέκνο τους αναφορικά με τη διατροφή, ακόμα και στην συνεπιμέλεια.